Home Fotobewerking A5, A3 of A4 formaat: welk formaat voor welke afdruk?

A5, A3 of A4 formaat: welk formaat voor welke afdruk?

Formaat afdruk

Leestijd: Ø 4 Min

Wil je je mooiste herinneringen afdrukken als poster? Een leuk fotoboek cadeau geven? Een evenement aankondigen met een professioneel promotiebord? Dan speelt het formaat van de afdruk natuurlijk een grote rol! Maar hoe ziet het A3 formaat, A4 formaat en andere formaten er eigenlijk uit en wat zijn de precieze afmetingen hiervan? Van het traditionele A4 formaat tot het grote A0 formaat: wij laten het je zien!

De klassiekers: de meest gebruikte papierformaten

Papierformaat A

Tegenwoordig kun je kiezen uit eindeloos veel afmetingen voor bijvoorbeeld je canvas of poster. Een welbekend standaardformaat is het A-formaat, ook wel bekend als DIN A-formaat in het Duits (Deutsches Institut für Normung). Dit formaattype is welbekend in Nederland en in de rest van Europa. Dit A4-formaat voldoet aan de ISO 216-norm en is de internationale standaard voor het formaat van een vel papier.

Het echte klassieker onder de A-formaten, die dagelijks ontelbaar veel gebruikt wordt is natuurlijk het A4 formaat. Dit is de standaard voor het printen van brieven en documenten. De reden waarom dit formaat zo ongekend populair is komt door een simpele wiskundige logica. Het A4-formaat is namelijk ontworpen op een rechthoekige homotetische basis. Dit klinkt wellicht ingewikkeld maar simpel gezegd betekent dit dat de verhoudingen behouden blijven wanneer het vel papier in de langste zijde in de helft gevouwen of gesneden wordt. Dit maakt het mogelijk om documenten af te drukken en ze gemakkelijk vorm te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van boekjes!

Gratis tools voor jouw foto | myposter

Collage maken
Beeldverbetering
Beeldverbetering
Beeldkwaliteit test
Beeldkwaliteit test
Polaroid maken
Polaroid maken

Variaties op het papierformaat A

De regel is eenvoudig: het cijfer achter de letter A geeft aan hoe vaak het basisformaat A0 in zijn lengte door tweeën is gedeeld. Het A1-formaat is een A0-formaat dat in tweeën in gedeeld, A2 is een A1 die in tweeën is gedeeld, enzovoorts.

 • A0-formaat: dit is het basisformaat en heeft een afmeting van 84,1 cm x 118,9 cm – dit wil zeggen een oppervlakte van bijna 1m2.
 • A1-formaat: 59,4 cm x 84,1 cm.
 • A2-formaat: 42 cm x 59,4 cm
 • A3-formaat: 29,7 cm x 42 cm
 • A4-formaat: 21 cm x 29,7 cm
 • A5-formaat: 14,8 cm x 21 mm
 • A6-formaat: 10,5 cm x 14,8 cm
 • A7-formaat: 7,4 cm x 10,5 cm
 • A8-formaat: 5,2 cm x 7,4 cm
 • A9-formaat: 3,7 cm x 5,2 cm
 • A10-formaat: 2,6 cm x 3,7 cm
Formaat afdruk
Highlight: A-formaten

Welk formaat voor welke afdruk?

We zullen ons richten op de meest gebruikte formaten variërend van A0 tot A5. Zo geven we je graag antwoord op de volgende vraag: voor welke gelegenheden gebruik ik welk formaat?

 • Op myposter.nl bieden we o.a. onze producten aan op basis van het A-formaat. De formaten kun je terugvinden onder het kopje ‘DIN’ door klikken op ‘Meer formaten’ in de product-designer.
 • De prachtige creaties die hieronder worden getoond zijn gemaakt door onze trouwe myposter-klanten!

A5-formaat

Dit veel gebruikte formaat is o.a. ideaal voor het afdrukken van folders, kaarten en flyers. Het formaat is erg handig in gebruik omdat het niet te groot en óók niet te klein is. Dit formaat doe je zonder problemen op de post en geef je eenvoudig weg voor bijvoorbeeld het aankondigen van evenement. Bekijk snel wat voorbeelden ter inspiratie :)

Fotoboek A5-formaat

Fotocollage A5-formaat

A5 wanddecoratie

A4 formaat

Dit papierformaat is het meest gebruikte formaat. Dit is niet zo gek aangezien het voor tientallen mogelijkheden gebruikt kan worden. Denk aan prints en post maar ook aan het afdrukken van posters, tijdschriften of boeken. Ontdek hieronder a4 formaat collages en fotoboeken.

Fotoboek A4-formaat

Fotocollage A4-formaat

A4 wanddecoratie en fotoboeken

A3-formaat

Een ander formaat dat geliefd is om zijn afmetingen is het A3-formaat. Informatieve en decoratieve posters komen hierdoor namelijk enorm goed tot hun recht! Bij myposter kun je jouw ontwerp in A3-formaat bestellen. Kijk onze voorbeelden en producten hieronder om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Poster in A3-formaat
Fotocollage in A3-formaat
Alu-dibond in A3-formaat

A3 wanddecoratie

A2-,A1- en A0-formaat

Deze grote formaten zijn perfect om te gebruiken als wanddecoratie. Laat jouw foto afdrukken als poster, canvas of plexiglas in een groot formaat, en steel hiermee de show! Deze afmetingen zijn ook enorm geliefd en toepasbaar voor adverteren. Bekijk onze producten variërend van A2 tot A0 formaat hieronder.

Poster in grote formaten
Grote afdruk op acrylglas
Canvas in grootformaat

Grote wanddecoratie

Zo, nu weet je alles over het DIN-formaat en alle variaties hierop. Er zijn enorm veel mogelijkheden voor jouw afdrukken en wanddecoratie. Laat je fantasie de vrije loop en ontdek wat jij het mooiste vindt. Experimenteren gaat eenvoudig in onze foto-designer. Vergeet niet: de resolutie van je foto speelt natuurlijk óók een belangrijke rol wanneer je een design of foto wilt laten afdrukken.