Home Fotografie Een foto filter gebruiken is simpel, we leggen het uit!

Een foto filter gebruiken is simpel, we leggen het uit!

foto filter midden
Leestijd: Ø 4 Min

Foto’s, we zijn er allemaal gek op. Met de groei van social media stroomt het internet sneller en sneller vol met onze kiekjes, niet altijd even fraai. Hier kan heel gemakkelijk iets aan gedaan worden door een foto filter te gebruiken!

In dit artikel leggen we je alles van begin tot eind uit.

 

foto filter verschillende

 

Wat is een filter?

Er zijn verschillende soorten filters. Lens filters (een filter voordat je de foto neemt) en filters die je achteraf op je foto’s toepast. In dit artikel schrijven we over lens filters. We hebben een compleet artikel over fotobewerking wat je ook kunt lezen!

Lens filters plaats je op de lens van je camera voordat je een foto neemt. Dit hoeft zeker niet voor iedere foto te zijn, er zijn filters die de hele dag op de lens kunnen zitten en iedere foto zo verbeteren.

Filters klinken als veel werk, maar kunnen het verschil maken tussen een flop of een succes. Een strand-/cruisevakantie (of gewoon een middagje op de sloep) kan bijvoorbeeld niet zonder een gepolariseerde filter.

 

foto filter enkel

 


Korting op fotoproducten in de myposter sale:

Ontdek nu de aanbiedingen!

Wat zijn de voordelen van lens filters?

Met de juiste filter haal je het meeste uit je meesterwerk. De volgende filters zijn het meest populair en worden het vaakst toegepast:

  • Zwart-wit: Deze filter maakt, zoals de naam aanduidt, foto’s zwart-wit.
  • Close-up filter: Een soort vergrootglas voor de lens. Maakt close-up foto’s scherper.
  • Temperatuurfilters: Maken kleuren warmer of kouder.
  • Kleurenfilters: Verbeteren kleuren in foto’s. Omdat dit ook met software gedaan kan worden is deze filter vooral populair onder fotografen die op film schieten.
  • GND: Vermindert een te hoge exposure door bijvoorbeeld foto’s die tegen het licht in genomen worden.
  • ND: Goed voor long-exposure foto’s zoals bewegend water. Vermindert overbelichting.
  • Gepolariseerde filter: Vermindert schitteringen en verhoogt contrast.
  • UV: Filtert UV-licht en maakt foto’s daardoor minder wazig.
  • Beschermend: Een simpele doorzichtige laag die je lens beschermt tegen vocht, stof, zand en krasjes.

 

Dat is een hoop informatie. Wat kun je hiermee?

 

zonsondergang foto filter

 

Welke filter voor welke foto?

Je zult denken, tegen de tijd dat je de juiste filter hebt gevonden en deze hebt bevestigd is die zeldzame tropische vogel al gevlogen. Gelukkig is een filter al snel goed voor een hele dag en zul je deze niet vaak hoeven te vervangen. We raden je in onderstaande situaties de volgende lens filter aan.

 

Een dagje aan het water

We hebben geen tekort aan water in ons land. Als het zonnetje zich even laat zien trekken we in zwermen naar het dichtstbijzijnde strand. Foto’s nemen langs het water kan echter lastig zijn. Al snel schittert het water zo sterk dat het wegneemt van hetgeen wat gefotografeerd wordt.

In dit geval is, zoals we eerder noemden, een gepolariseerde filter een echte must. Het verschil tussen een foto met- en zonder gepolariseerde filter is dag en nacht.

Wil je om wat voor reden dan ook liever geen gepolariseerde filter gebruiken, ga dan in ieder geval voor een beschermende filter. Zand van het strand is de ergste vijand van je lens.

Foto’s met water komen geprint het best tot zijn recht op plexiglas. Lees meer over plexiglas.

 

Een zonnig dagje stad

Of je nu een bezoekje plant naar de hoofdstad of het dorp om de hoek, op een zonnige dag is een UV filter onmisbaar. De blauwe lucht zal anders een tint grijs lijken, alsof er stof in de lucht hangt.

 

Zonsondergang

Een van de mooiste momenten van de dag: de zonsondergang. Probeer je hier echter een foto van te nemen, zal het plaatje er vaak net niet zo goed uit zien als het moment zelf. Dit kan gemakkelijk nog mooier worden met een GND foto filter.

Foto’s met hoge contrasten stralen op Hahnemühle kunstenaarspapier. Lees meer over Hahnemühle.

 

Een bewolkte dag

Overbelichting zal niet snel een probleem zijn op een bewolkte dag. We kunnen alleen niet ontkennen dat kleuren gewoon niet zo stralen als dat ze doen op een zonnige dag. Met een kleurenfilter kun je kleuren meer tot hun recht laten komen. Perfect voor als het weer (alweer) even niet mee zit!

Ga aan de slag en neem prachtige foto’s!


Korting op fotoproducten in de myposter sale:

Ontdek nu de aanbiedingen!