Home Fotografie Je camera schoonmaken doe je zo

Je camera schoonmaken doe je zo

Camera schoonmaken in natuur

Leestijd: Ø 6 Min

Fotografie, diep van binnen zijn we er allemaal wel door gefascineerd. Van een moment een opname maken en deze daarmee vereeuwigen. Iets wat vroeger (en tegenwoordig nog in de rechtbank) alleen met schilderingen mogelijk was.

Omdat de gemiddelde Nederlander fulltime werkt hebben we niet allemaal tijd om dat mooie uitzicht te schilderen. Camera’s maken dit een stuk comfortabeler. Echter wordt een camera met al dat gebruiken snel vies. In dit artikel lees je alles wat komt kijken bij het camera schoonmaken.

Een veelgemaakte fout onder hobbyfotografen is het te geforceerd aanraken van cameraonderdelen met camera tools. De lens en sensor zijn sneller beschadigd dan een avocado overrijp wordt.

Let op: Gaat iets niet volgens plan, of lijkt het stof niet los te komen? Schakel dan een professional in om eventuele beschadigingen aan lens of sensor te vermijden.

Camera schoonmaken met kwast
Het schoonmaken met een kwast is effectief, maar riskant!

Gratis tools voor jouw foto | myposter

Collage maken
Beeldverbetering
Beeldverbetering
Beeldkwaliteit test
Beeldkwaliteit test
Polaroid maken
Polaroid maken

Welke manieren van camera schoonmaken zijn er?

Een camera bestaat uit allerlei verschillende onderdelen die feilloos samen werken. Deze worden op verschillende manieren vies. Opbouw van zweet zul je alleen aan de buitenkant tegenkomen, en vingerafdrukken zul je op de sensor niet vinden.

Dankzij deze verschillende opbouw van vuil hebben deze onderdelen een verschillende aanpak van camera schoonmaken nodig. In dit artikel bouwen we uit in 3 verschillende onderdelen.

  1. De camera. Hiermee wordt de gehele buitenkant van het toestel bedoelt, zonder de lens mee te rekenen. Schoonmaak kan hier relatief ruig zijn, omdat bijvoorbeeld zweet en blubber goed vast kunnen zitten.
  2. De sensor. Dit onderdeel is essentieel voor de camera, maar wordt idealerwijs niet aangeraakt. De sensor is ontzettend kwetsbaar en hier dient rekening mee gehouden te worden. Schoonmaak kan op verschillende manieren: droog & vochtig.
  3. De lens. De lens is bij de meerderheid van de camera’s los te maken. Hier is het zaak om voorzichtig te werk te gaan, maar zo fragiel als de sensor is de lens niet.

Wanneer maak je je camera schoon?

Laten we beginnen met wanneer je het beste je camera kunt schoonmaken, of hoe vaak. Om het in een paar woorden uit te drukken: wanneer het nodig is. Vaag? We leggen het uit.

Een camera schoonmaken is niet hetzelfde als de olie van je auto vervangen; gebruik je je camera een paar maanden niet, en zat deze in een tas? Geen paniek! Er zit geen tijdschema aan het schoonmaken van camera’s.

Dit betekent ook dat als je je camera vaak gebruikt, of wanneer deze niet in een tas opgeborgen is, je deze vaker dient schoon te maken. Stof is de grootste vijand van camera’s.

Een andere goede indicator voor het juiste moment om je camera schoon te maken is wanneer je vlekjes in je foto’s kunt zien. Dit is in de meeste gevallen stof op de sensor of lens. Je kunt dit checken door een foto van een vel papier te maken met een klein diafragma. Zie je de vlekjes? Dan is het tijd om je camera schoon te maken.

Camera schoonmaken en tas
Een cameratas beschermt goed tegen stof.

Het schoonmaken van…

Goed, de basics zijn gedekt, we kunnen beginnen. We bouwen de beste aanpak uit voor ieder onderdeel zodat je je camera tools zo professioneel mogelijk schoonmaakt.

De camera

Om te beginnen, laat je lens zitten als je de body van je camera schoonmaakt. Je gebruikt een vochtige doek, en het laatste wat je wil is vocht in je camera.

Neem alle knoppen af met de vochtige doek. Een eventueel lederen handstukje zal wat meer schrobben nodig hebben omdat je de camera hier vasthoudt. Zit blubber of zweet goed vast? Gebruik dan een druppel schoonmaakalcohol, dit kan op de buitenkant van de camera geen kwaad.

Omdat de doek maar licht vochtig was, hoef je de camera niet af te drogen. Dit verhoogt alleen de kans op stof (of pluisjes) op- of in het toestel.

De sensor

Voordat je de sensor schoonmaakt, vraag jezelf nog eens af of dit absoluut nodig is. De sensor is namelijk een ontzettend gemakkelijk te beschadigen onderdeel van de camera. Als je geen stof vlekjes in je foto’s ziet, laat de sensor dan met rust.

Heb je een camera met een self cleaning mode? Dan heb je geluk, je kunt alles hieronder overslaan! Camera’s met deze modus maken de sensor namelijk automatisch schoon als je het toestel uitschakelt.

Om te beginnen schroef je de lens van de camera en zet je deze in de instellingen op ‘manual cleaning’ (afhankelijk van merk kan deze instelling anders heten). De sensor komt nu naar voren. Zorg ervoor dat je camera is opgeladen, je wilt voorkomen dat hij uitvalt. Als dit gebeurt, trekt de sensor zich automatisch terug. Het zou vervelend zijn als je dan net met een camera tool in de buurt van de sensor zit.

Neem een blazertje en blaas voorzichtig lucht over de sensor zonder deze direct aan te raken. Sterker nog, kom met niets in de buurt van je sensor, alleen lucht. Blijft er een stofje op de sensor liggen en komt deze met lucht niet los? Schakel dan een professional in of probeer de sensor vochtig schoon te maken.

Neem voor het vochtig schoonmaken van de sensor een speciaal sensordoekje met lensschoonmaakvloeistof en druppel 1 of 2 druppels op het doekje. Less is more! Veeg het doekje uiterst voorzichtig een keer van links naar rechts, en weer terug met de achterzijde van het doekje. Zie je hierna nog lijntjes van de vloeistof op de sensor? Herhaal het proces dan nogmaals, met een nieuw doekje en met minder vloeistof.

Als je klaar bent met het camera schoonmaken, schakel dan de manual cleaning mode weer uit op je camera en schroef de lens weer terug. Simpel, toch?

Camera schoonmaken in natuur
Natuur is prachtig, maar maakt een camera ook snel vuil.

De lens

De lens van een camera is in veel gevallen het duurste onderdeel. Gelukkig hoef je er niet zo voorzichtig mee te zijn als met de sensor.

Neem de lens van de camera en blaas met een blazertje de losse stofdeeltjes en vuil weg. Gebruik vervolgens een pluisvrije doek om de binnen- en buitenste lens schoon te vegen. Gebruik eventueel een wattenstaafje voor moeilijk te bereiken plekjes.

Voor een grondige schoonmaak kun je lensschoonmaakvloeistof gebruiken. Dit zal vlekjes van bijvoorbeeld opgedroogde waterdruppels moeiteloos verwijderen. Let op: spray de vloeistof nooit direct op de lens, maar op een pluisvrije doek.

Met deze tips is je camera voor je het weet weer als nieuw. Meer over fotografie? Lees meer over portretfotografie of bokeh fotografie!

camera schoonmaken resultaat

Jouw meesterwerk als poster!

Een kunstwerk genomen met je frisse, schone camera? Laat hem stralen als poster!

Ontwerp jouw foto op poster nu!