Home Fotografie 6 tips voor perfecte portret foto’s

6 tips voor perfecte portret foto’s

Portretfoto vrouw buiten

Leestijd: Ø 4 Min

Een portret foto betekent niet alleen een foto van het gezicht, maar van mensen in het algemeen. Het brengt het model dichter bij de kijker en laat karakter zien. Veel modebedrijven maken hier gebruik van om hun (nieuwste) producten te benadrukken in een foto. In dit artikel vind je tips voor beginners tot gevorderde portret fotografen: iedereen kan hier wat van opsteken!

Heb je al een verzameling van prachtkiekjes? Die kun je gemakkelijk laten printen als poster of op hahnemühle papier!

Portret foto © Steve McCurry - Jonge vluchteling met groene ogen
© Steve McCurry – Jonge vluchteling met groene ogen

Voor een succesvol portret moet je aan de volgende punten aandacht besteden

Gratis tools voor jouw foto | myposter

Collage maken
Beeldverbetering
Beeldverbetering
Beeldkwaliteit test
Beeldkwaliteit test
Polaroid maken
Polaroid maken

1. Kiezen van een locatie

Een portret foto kun je op allerlei momenten en locaties maken. Kies je voor een locatie binnen, moet de belichting perfect zijn. Denk hierbij aan het gebruiken van licht panelen, een flitser en een reflector. Ook kun je ervoor kiezen voor een raam te fotograferen, waardoor je een speelse balans krijgt tussen licht en schaduw.

Kies je ervoor je foto buiten, vermijd dan de middagzon. Deze is te fel om een perfect resultaat te krijgen. Je kunt het beste in de ochtend, namiddag of avond je foto nemen. Je hebt vast de term ‘golden hour’ wel eens horen vallen. Dit is de tijd vlak voor- en tijdens zonsondergang. Dit brengt warme tonen naar boven in je foto’s.

Portret foto vrouw buiten

2. Een ontspannen atmosfeer

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Die kunnen dan maar beter aangenaam zijn. Het is belangrijk dat je als fotograaf de tijd neemt om een fijne-, en ontspannen atmosfeer te creëren. Als het kan, bouw je set-up op voordat de fotoshoot begint.

Praat met je model en luister naar muziek die voor je model prettig is. Hierdoor neem je spanning bij je model weg en zorg je voor de meest natuurlijke gezichtsuitdrukking.

Er is niets mis met poseren. Echter, hoe natuurlijker de atmosfeer, des te natuurlijker het eindresultaat. Als je kinderen wilt fotograferen, kun je ze het beste bezig houden met bijvoorbeeld een bellenblaas.

Portret foto kind buiten bellenblaas

3. Het perspectief

Speel met hoeken. Je model hoeft lang niet altijd recht met het gezicht in de camera te kijken. Kijk hoe foto’s eruit zien als je het model van onder, boven of schuin fotografeert.

Afhankelijk van de hoek van de camera worden delen van het gezicht meer uitgesproken. Denk hierbij aan het voorhoofd, wangen, kin en kaak.

De hoek van een foto wekt ook een impressie op. Richt je van een lage hoek naar boven, dan lijkt je model groots en zelfverzekerd. Andersom krijg je een verlegen effect.

Portret foto vrouw voor muur

4. Opdeling van de portret foto

Bij het nemen van een goede portret foto is de opdeling van de foto extreem belangrijk. Laat niet te veel ruimte over boven het hoofd. Als je te veel achtergrond ziet, positioneer je je model zo dat de foto het model doet spreken.

Drukke achtergronden of storende objecten kunnen vervaagd worden door de focus juist te gebruiken, of achteraf door photoshop.

Portret foto zakenman in pak

Ook interessant is de foto slechts deels tonen. Een close-up kun je bijvoorbeeld vanaf de haarlijn croppen. Ook kun je alleen de ogen laten zien.

Hierdoor kun je een krachtige foto nog sterker maken. Je kunt dit gemakkelijk achteraf doen in een fotobewerkingsprogramma.

Wist je dat dit bij het printen van je foto bij myposter ook kan?

Portret foto close up vrouw gezicht

5. Close-ups

Bij close-ups is de juiste belichting en de focus op de ogen extreem belangrijk. In dit geval is zacht licht perfect. Denk hierbij aan licht van een raam of een flitser met een diffuser.

Je kunt de flits ook op het plafond richten zodat het licht op het model weerkaatst. Als het licht te hard is breng je oneffenheden of rimpeltjes naar boven.

Portret foto man met gesloten armen

6. Belichting

Zoals genoemd is het type en de hoeveelheid licht van uiterst belang bij het nemen van een portret foto. Neem je buiten foto’s, kun je het beste de middagzon vermijden voor een zacht licht.

Wil je echter bij een ouder model de rimpels -en daarmee levenservaring- benadrukken, dan kun je beter een harder licht gebruiken. Denk bij hard licht aan bronnen als de zon, autolampen of een flitser. Deze laten schaduwen beter zien.

Een meer flatteus licht ontstaat door het gebruik van ‘softboxes’. Hetzelfde effect krijg je in de natuur bij bewolkte dagen of in de ochtend- en avondzon.

Portret foto oudere dame handen in gezicht

Tip: Publiceer of deel nooit foto’s van je model zonder hun toestemming.

Veel plezier met het experimenteren!